joi, 14 februarie 2008

Repartitoare, sau cum sa construiti vilele altora

Nu e de mirare ca in Romania exista multe produse si sevicii care sint mai scumpe la noi decit prin alte parti, mai putin prafuite si ca unele lucruri se intimpla cu mult mai repede decit altele.

Spre exemplu, Nichita in campania sa electorala ne promitea Pasarela Octav Bancila. Nu s-a facut [ nici macar la nivel de proiect, in 4 ani de mandat ]! Insa pasarela catre centrul comercial de la intrarea din Iasi, dinspre Letcani, din Pacurari, este aproape gata, construita in mai putin de 1 an!

Un alt exemplu, dobinzile bancilor din Romania sint mai mari decit in tarile de "domiciliu" ale bancilor respective. Asta in vreme ce BRD anunta profituri nete record pe ultimul trimiestru din 2007. De comisioane, nu mai vorbesc... orice operatiune ai face, banca iti frige niste bani: transfer bancar, schimb valutar, depozite... banca cistiga!

Un alt exemplu care, personal, ma umple de greata, este modalitatea de cheltuire a banilor publici pentru refacerea Pietii Unirii care nici pina azi nu e gata. Daca unele firme construiesc Mall-uri intr-un an de zile, Primaria Iasi n-a fost in stare sa refaca pavajul Pietii Unirii in 4 ani si, mai mult decit atit, ce-au facut pina acum ne-a costat enorm... bani din 4 bugete anuale!

Repartitoarele fac parte din aceeasi categorie de tepe trase consistent ba de catre autoritatile locale, ba de firme particulare. Ca lumea este absolut consternata de modul de calcul si de sumele ridicole, fara acoperire, pe care trebuiesc sa le plateasca, este justificat. Dar nimeni nu face nimic cu exceptia faptului ca se semnaleaza aceste probleme. Asta s-a intimplat si anul trecut. Si nu s-a facut nimic pentru remedierea situatiei. In schimb, vajnicii nostri conducatori locali si patronii firmelor de repartitoare, isi construiesc vile, isi iau masini scumpe... pe care noi, benevol, fara a avea legea de partea noastra, le platim!!!

In ultimii ani, romanul, si mai ales cel potentat de functie in consiliul local sau in administratia firmelor, a fost educat sa vrea sa aiba cit mai mult, sa fie lacom, sa-si satisfaca lacomia scrisnind din dinti si calcind sub bocanc bietul cetatean. Degeaba zbiara presa ca sint nereguli cu repartitoarele si multe alte subiecte sociale... ciinii latra, caravana trece!

Si anul trecut s-a "analizat" situatia repartitoarelor fara a se lua masuri concrete. Nu vad de ce s-ar rezolva anul asta ceva...

Dorinta de imbogatire surclaseaza moralul! "Specialistii" s-au adunat acolo doar la o cafea nu sa dezbata ca tzatza Frasina nu-si poate plati medicamentele si moare pentru ca a dat banii pe incalzire...

Daca erau atit de specialisti [ vezi fotografia alaturata - sursa Ziua de Iasi ], acest sistem pacatos nu ar fi intrat in forma actuala pe piata! Insa ce se intimpla si anul acesta cu repartitoarele este inca o dovada a caracterului antisocial, imoral si infractional pe care firmele de repartitoare il imparte impreuna cu regia de termoficare.

Desigur ca efectele acestei intilniri dintre "specialisti" nu o sa existe. S-au intilnit cel mult ca sa stabileasca o marja de profit mai mica cu 2% decit cea actuala... dar, nimic mai mult. Ca doar terenurile, vilele si masinile jmechere costa al naibii de multi bani..

Referinte:

Niciun comentariu: