vineri, 1 februarie 2008

Romania, vazuta de pe culmi

Intr-un interviu din Ziarul Financiar, doamna Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, spune "Consumul intern poate fi afectat de volatilitatea leului si de faptul ca oamenii nu mai stiu daca le cresc ratele, costurile la credite - practic acesta este lucrul pe care fiecare vrea sa fie sigur ca poate sa-l plateasca, rata la banca."

Tin sa o informez pe doamna Liliana Solomon, ca in Romania in care traim noi, oameni de o conditie financiara si pecuniara modesta, ne dorim sa nu avem credite la banci, nu sa ne facem probleme daca ne permitem sau nu sa le platim!

In acelasi articol, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca nu este criza in Romania, nici macar valutara. Desigur... la el nu ajunge disperarea acelora care au credite in valuta si care, in urma cresterii galopante a cursului EUR/RON din ultimele 2 luni, fac eforturi considerabile sa acopere diferenta de curs. La citi bani are domnul Isarescu, sint convins ca nu o sa recunoasca nici un fel de criza si nici nu va fi afectat de vreuna, oricit de severa ar fi aceasta!

Nu pot sa nu remarc inca odata, raspunsurile goale de continute pe care Isarescu le da ori de cite ori apare pe la TV sau prin interviuri. Aproape intotdeauna, interventiile domniei sale au fost complet lipsite de sens si continut.

Intrebat cum anume vede domnia sa evolutia cursului in urmatoarea perioada, raspunsul guvernatorului a fost: "Probabil ca va fluctua intre anumite limite"! Un raspuns echivoc si evaziv! Foarte tare! Ce sa intelegem:
  1. nu sinteti sigur ca va fluctua
  2. nu stiti limitele, de vreme ce nu le specificati
Pai daca nici nu aveti certitudinea ca va fluctua si nici cunoasteti limite, la ce mai raspundeti? Spune domnule ca nu stii si cu asta basta... da' nu da raspunsuri in 2 peri, doar de dragul de a raspunde.