sâmbătă, 2 februarie 2008

TVA pentru tranzactii imobiliare

In Romania, din aproape toate activitatile comerciale, statul Roman cistiga bani la buget, prin TVA. Si daca nu prin TVA, atunci prin tot felul de alte taxe si impozite, Romania fiind recunoscuta ca fiind una dintre tarile cu cele mai mari biruri in Europa.

Existau insa si situatii in care statului nu-i revenea nimic printr-o tranzactie. Anume, cea imobiliara. Ei bine, de la 1 Ianuarie 2008, acest lucru a fost "corectat". Guvernul C.P. Tariceanu a mai adaugat o povara in spinarea cetatenilor: plata TVA pe tranzactionarea imobilelor si a terenurilor construibile, in cuantum de 19% din valoarea bunului tranzactionat. Cred ca aveam mare nevoie sa sporim bugetul statului prin aceasta noua taxa pusa in circa noastra, de vrem sau nu!

Si, cum multe se fac in Romania fix pe dos, s-a dat legea, a intrat deja in vigoare de o luna, dar... surpriza: nimeni nu stie sa o aplice :) Si acest caz nu este singular. Tot de la 1 Ianuarie 2008 a intrat in vigoare noul cod CAEN ceea ce inseamna ca toate societatile comerciale trebuie sa-si schimbe certificatul de inmatriculare. Partea "frumoasa" este ca acesta schimbare, desi nu a fost ceruta de administratori de firme, va trebui suportata din buzunarul fiecarui administrator [ "Vrei, nu vrei, bea Grigore-agheazma!" ]. Pe linga aceasta, Registrul Comertului (ONRC) habar nu are despre metodologia de implementare a noii legi :)

Niciun comentariu: